Huvudrätter

* Szegediner Gulyas
* Paprikakyckling
* åter start recept


* Szegediner Gulyas
~ 100 gr bacon
~ 150 gr gul lök
~ 1 tsk paprikapulver
~ vatten
~ ½ kg grytbitar av skinka
~ salt
~ kummin
~ vitlök
~ ½ kg su rkål
(finns att köpa färdig på burk)
~ 2 dl filmjölk eller gräddfil
~ 1 msk mjöl

Strimla löken och stek ihop med baconbitar i en gryta. Ta av grytan från värmen och rör i paprikapulvert. Tillsätt köttet och krydda med salt, kummin och vitlök efter behag. Sätt tillbaka grytan på värmen och stek under omrörning tills köttbitarna brynts. Häll på vatten så att det precis täcker grytans innehåll. Småkoka under lock ca 15 minuter.
Tillsätt surkålen och vatten så att det precis täcker innehållet. Låt puttra under ytterligare ca 15 minuter tills allt är mjukt.
Blanda mjölet med fil eller gräddfil och rör ner i grytan. Låt allt bli varmt och servera till potatis eller knödel.
åter start recept sidans topp

* Paprikakyckling
~ 1 stk kyckling
~ lite salt
~ 2 gula lökar
~ 1 msk paprikapulver
~ 2msk mjöl
~ en buljongtärning
~ 3 dl gräddfil

 

 

 

Skala och skiva löken. Stek den tills den blir gyllengul.
Ta under tiden av skinnet av kycklingen och dela kycklingen i 6-7 mindre bitar. Salta.
Ta bort den färdiga löken från värmen och rör i paprikan. Lägg i kycklingbitarna och låt de steka i sitt eget spad, under lock och på svar värme, i ca 30 minuter. Rör i botten med jämna mellanrum så inget fastnar. Vänd bitarna efter halva tiden.

Häll i vatten så att det täcker kycklingbitarna. Låt det puttra i ca en timme.
När köttet är mjukt, tar man ur den för att göra såsen.
Vispa ut mjölet i ca en ½ liter av spadet och vispa i gräddfilen. Låt koka upp tillsammans med en buljongtärning. Tag av såsen från plattan. Rensa kycklingbitarna från ben och lägg ner bitarna i såsen.
åter start recept sidans topp