Förrätter

* Gulaschsoppa
* Potatis-soppa
* Griessnockerl - soppa
* åter start recept


* Gulaschsoppa ( 4 port )
~ 2 lökar
~ ca 200 gr. nötkött
~ ca 200 gr. ( 2 - 3 st.) potatisar
~ 2 msk matolja
~ 1-2 tsk paprikapulver
~ 1 tsk kummin
~ salt



Tag en kastrull. Skiva löken och stek gyllenbrun i oljan.
Häll över paprikapulvret och tillsätt en stänk vatten så pulvret löser upp sig.
Stycka köttet i små bitar och tillsätt det tillsammans med kumminen, salta och låt allt steka i sin egen saft under lock tills att köttet mjuknat (ca 30-40 min på svag värme).
Fyll på med vatten eller köttbuljong så att det täcker köttet. Tärna potatisen och lägg i grytan.
Koka tills potatisen är mjuk.

åter start recept sidans topp
* Potatis-soppa ( 4 port )
~ ca 200 gr. ( 2 - 3 st.) potatisar
~ ca 50 gr. tärnad bacon
~ ½ gul lök
~ ca 80 gr. morötter och selleri
~ 4 msk matolja
~ 2-3 msk mjöl
~ 10 gr. torkad eller färsk svamp ex. Karl-Johan
~ 1,25 l. köttbuljong
~ 2 msk gräddfil
~ salt, peppar, vitlök, mejram
~ 1ite vinäger

Tärna potatis, morötter och selleri. Hacka löken.
Hetta upp oljan och fräs bacontärningarna. Tillsätt morötter och selleri samt löken och fräs tills dess att rotfruktens egen saft frigörs.
Rör i mjölet och tillsätt därefter buljongen.
Blanda i mejram, vitlök och svamp. Låt koka upp under omrörning och låt sjuda ca 10 minuter.
Blanda i potatisen och låt koka tills den är så mjuk att den nästan faller isär.
Tillsätt gräddfilen och rör soppan "glansig".
Smaka av med salt, peppar och vinäger.

åter start recept sidans topp
* Griessnockerl - soppa ( 4 port )
~ ca 80 gr. ( 1-1½dl ) mannagryn
~ 30 gr. smör
~ 1 ägg
~ salt och gräslök
~ 1 l. köttbuljong


Blanda rumsvarmt smör med ägget så det blir "skummigt". Salta och blanda i mannagrynnen lite i taget.
Låt dra 15 minuter.
Koka upp buljong. Forma med hjälp av en liten sked mannagryn-smeten till små ägg. Lägg i soppan och låt koka ca 10 minuter.
Servera med klippt gräslök.

åter start recept sidans topp