* Potatis-soppa ( 4 port
)
~ ca 200 gr. ( 2 - 3 st.) potatisar
~ ca 50 gr. tärnad bacon
~ ½ gul lök
~ ca 80 gr. morötter och selleri
~ 4 msk matolja
~ 2-3 msk mjöl
~ 10 gr. torkad eller färsk svamp ex. Karl-Johan
~ 1,25 l. köttbuljong
~ 2 msk gräddfil
~ salt, peppar, vitlök, mejram
~ 1ite vinäger |
Tärna potatis, morötter och selleri. Hacka löken.
Hetta upp oljan och fräs bacontärningarna. Tillsätt morötter
och selleri samt löken och fräs tills dess att rotfruktens
egen saft frigörs.
Rör i mjölet och tillsätt därefter buljongen.
Blanda i mejram, vitlök och svamp. Låt koka upp under omrörning
och låt sjuda ca 10 minuter.
Blanda i potatisen och låt koka tills den är så mjuk
att den nästan faller isär.
Tillsätt gräddfilen och rör soppan "glansig".
Smaka av med salt, peppar och vinäger.
|