Bakverk

* Sachertårta
* Hasselnötstårta
* Apfelstrudel
* Chokladtårta
* åter start recept


* Sachertårta
~ 130 gr smör
~ 1½ dl florsocker
~ 6 ägg-gulor
~ 6 ägg-vitor
~ 130 gr blockchoklad
~ lite mer än 1 dl socker
~ ca 2 dl vetemjöl

< Glasyr >
~ ½dl vatten
~ 1 dl socker
~ 120 gr blockchoklad
~ ca 1 dl aprikosmarmelad




Vispa samman smör och florsocker. Tillsätt ägg-gulor (en i taget).
Smält blockchokladen i vattenbad under omrörning, tillsätt till smeten.
Slå äggvitorna till hårt skum. Rör försiktigt ner sockert. Blandas försiktigt ihop med övriga smeten.
Tillsätt sedan mjölet.
Smörj och bröa bakformen (2 l.) och häll i smeten.
Grädda kakan i 175 grader i ca 50 min.
När kakan svalnat, tag den ur formen och dela den i två bottnar. Bred marmeladen på nedre botten, sätt samman bottnarna.
< Glasyr >
Koka en sockerlag av vattnet och sockret. Smält chokladen i vattenbad, blanda med sockerlagen. Låt svalna lite innan glasyren breds ut över och runt om kakan. Ställs kallt till dess att glasyren stelnat.
Serveras med grädde.
åter start recept sidans topp

* Hasselnötstårta
~ 140 gr hasselnötter
~ knappt 1 dl strösocker
~ 4 ägg
~ 2 ägg-vitor

<kräm>
~ 2½ dl vispgrädde
~ 50 gr hasselnötter
~ 1 msk strösocker
~ hallonsylt/gele ??????



Finhacka nötterna, gärna i mixer, men spar några hela till dekoration.
Vispa ihop socker med fyra ägg-gulor. Blanda i de hackade nötterna och 6 till hårt skum slagna ägg-vitor.
Häll smeten i en smörjd och bröad form, grädda i ca 35 min. i 175 grader.
<kräm>
Vispa grädden och blanda med de 50 gr finhackade nötterna.
Låt tårtan svalna och dela i två delar.
Fyll "mittdelen" med nöt-gräddblandningen.
Bred ut hallonsylt över tårtan och dekorera med ex. grovhackade nötter eller nöt-gräddstoppar med hel nöt på.

åter start recept sidans topp

* Apfelstrudel(ca 8 pers)
<deg>
~ 2½ dl vetemjöl
~ 3/4 dl ljummet vatten
~ 2 msk matolja
~ 1 krm salt

<fyllning>
~ 1 dl hasselnötter
~ 50 gr smör
~ 1 dl ströbröd
~ 1 dl socker
~ 1½ msk kanel
~ 8 äpplen
(ca 800- 900 gr)
~ 2 msk citronsaft
~ 1 dl russin eller 1 dl russin dränkta i 2 msk rom
~ 1 msk smör till pensling

<dekaration>
~ 2 msk florsocker
~ 2 dl lingon

Blanda alla deg-ingredienserna och arbeta till en fast och smidig deg. Allra bäst blir degen i en liten matberedare. Svep in degen i en handduk och låt vila i 30 minuter.
Gör undertiden fyllningen.
Hacka hasselnötterna grovt. Smält smöret. Blanda smör, nötter, ströbröd och en halv dl av sockret och kanelen. Skala och skiva äpplena tunt. Lägg äpplena i kallt vatten med pressad citron så mörknar inte äppelskivorna.
Värm ugnen till 200 grader. Mjöla en bakduk lätt och kavla ut degen på den till en kvadrat på ca 45 * 45 cm.
Strö över nötblandningen, russinen, äppelskivorna och resten av sockret. Rulla ihop till en rulltårta. Nyp ihop ändarna så att fyllningen inte åker ut. Lägg så rullen på smörpappersklädd plåt. Pensla med smält smör och grädda i nedre delen av ugnen i 60-70 minuter tills strudeln har fått vacker färg.
Vid servering pudrar du med florsocker och strör lingon på fatet. En klick lättvispad grädde smakar gått till.
åter start recept sidans topp
* Chokladtårta (ca 12 - 16 pers)
~ ca 1½ dl vetemjöl
~ 200gr smör
~ ca 2½ dl socker
~ 1½ tsk vaniljsocker
~ 5 ägg-gulor
~ 5 ägg-vitor
~ 2 tsk bakpulver
~ 100 gr blockchoklad

~ 2 dl vispgädde
~ ca 125 gr. Mörk blockchoklad
Vispa upp smöret med socker, vaniljsocker och ägg-gulor (en i taget). Smält 100 gr choklad i vattenbad.
Blanda mjöl, bakpulver och den smälta chokladen och vispa ner i smeten.
Slå äggvitorna hårt och rör ner försiktigt i smeten. Smörja en rund bakform och häll i smeten.
Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 1 timme.
När kakan har svalnat. Koka samman vispgrädden med blockchokladen under ständigt rörande. Dela kakan på hälften och fyll med en del av chokladkrämen och bred sedan ut resterande kräm över kakan. Låt svalna.
Serveras med vispad grädde.
åter start recept sidans topp