* Apfelstrudel(ca 8 pers)
<deg>
~ 2½ dl vetemjöl
~ 3/4 dl ljummet vatten
~ 2 msk matolja
~ 1 krm salt
<fyllning>
~ 1 dl hasselnötter
~ 50 gr smör
~ 1 dl ströbröd
~ 1 dl socker
~ 1½ msk kanel
~ 8 äpplen (ca 800- 900 gr)
~ 2 msk citronsaft
~ 1 dl russin eller 1 dl russin dränkta i 2 msk rom
~ 1 msk smör till pensling
<dekaration>
~ 2 msk florsocker
~ 2 dl lingon
|
Blanda alla deg-ingredienserna och arbeta till en fast
och smidig deg. Allra bäst blir degen i en liten matberedare. Svep
in degen i en handduk och låt vila i 30 minuter.
Gör undertiden fyllningen.
Hacka hasselnötterna grovt. Smält smöret. Blanda smör,
nötter, ströbröd och en halv dl av sockret och kanelen.
Skala och skiva äpplena tunt. Lägg äpplena i kallt vatten
med pressad citron så mörknar inte äppelskivorna.
Värm ugnen till 200 grader. Mjöla en bakduk lätt och kavla
ut degen på den till en kvadrat på ca 45 * 45 cm.
Strö över nötblandningen, russinen, äppelskivorna
och resten av sockret. Rulla ihop till en rulltårta. Nyp ihop ändarna
så att fyllningen inte åker ut. Lägg så rullen
på smörpappersklädd plåt. Pensla med smält
smör och grädda i nedre delen av ugnen i 60-70 minuter tills
strudeln har fått vacker färg.
Vid servering pudrar du med florsocker och strör lingon på
fatet. En klick lättvispad grädde smakar gått till. |